Isännöinnin hinta

Isännöinnin hinta on taloyhtiölle tärkeä asia. Laajan palveluvalikoiman ja erilaisen hinnoittelun vuoksi isännöintitoimistojen tarjouksia on vaikea vertailla keskenään. Tämän kirjoituksen luettuasi tiedät mistä isännöinnin hinta koostuu ja mitä isännöinti Kiinteistöliiton Isännöinnin hinnat 2020-tutkimuksen mukaan Suomessa maksaa.

Mistä isännöinnin hinta koostuu?

Isännöitsijän tehtävä on taloyhtiön juoksevien hallinnollisten asioiden hoitaminen ja hallituksen päätöksien toimeenpano. Se mitä nämä tehtävät käytännössä ovat, määrittyvät jokaisessa taloyhtiössä tarpeen ja osakkaiden tahdon mukaisesti erikseen. Minimissään isännöitsijä huolehtii kirjanpidon tekemisestä, tilinpäätöksestä, yhtiökokouskutsujen ja -pöytäkirjojen jakelusta sekä isännöitsijäntodistuksien toimittamisesta niitä tarvitseville. Laajimmillaan isännöitsijän rooli voi olla hyvin suuri taloyhtiön kaikissa toiminnoissa. 

Käytännössä isännöinnin hinta koostuu kuukausiveloituksesta ja erillisen hinnaston mukaan veloitettavista palveluista. Näin siksi, että kuukausimaksulla on tarkoitus kattaa taloyhtiön  rutiinitehtävät ja harvemmin tapahtuvat tehtävät kuten korjaushankkeen hallinnointi tai yhtiöjärjestyksen muuttaminen laskutetaan erikseen. Kiinteistöliiton tekemän Isännöinnin hinnat 2020-tutkimuksen mukaan kuukausihintaan sisältyvät palvelut vaihtelevat rajusti isännöintitoimistojen välillä, joten hintojen vertaaminen on käytännössä hyvin hankalaa. Mitä enemmän tehtäviä kuuluu erillisveloitettavien listalle, sitä vaikeampi on etukäteen arvioida mitä isännöinti tulee käytännössä taloyhtiölle maksamaan.

Lisälaskutus rutiinitehtävistä nostaa isännöinnin hintaa

Kiinteistäliiton tutkimuksen mukaan suurin osa isännöintitoimistoista ei sisällytä isännöinnin rutiineihin tai peruspalveluihin miellettäviä asioita kuten sähköisen asiointipalvelun käyttöä, kokouksiin osallistumista tai lakivelvoitteisia rutiineja kuukausiveloitukseen, joten taloyhtiö saa varautua säännölliseen vaihtelevankokoiseen lisälaskuun:

Kokouksiin osallistuminen

80% isännöintiyrityksistä kokouspalkkio erikseen. Hinta jopa 300 euroa/kokous

Sähköinen asiointipalvelu

Yli puolet lähettävät laskun asiointipalvelun käytöstä. Hinta jopa 400 euroa/vuosi

Huoneistoremontti-rekisterin ylläpito

Kolmasaosa laskuttaa taloyhtiölle pakollisesta rekisterinpidosta erikseen

Tiedottaminen

Neljäsosa veloittaa erillistä kappalehintaa isännöitsijän tekemistä tiedotteista

Isännöinnin hinta Suomessa on 18-30 euroa/huoneisto/kk


Tutkimuksesta käy ilmi, että kuukausihinnat isännöintiyrityksissä ovat keskimäärin seuraavat:

  • 20 huoneiston taloyhtiössä 460 euroa/kk (23 euroa/huoneisto)
  • 40 huoneiston taloyhtiössä 760 euroa/kk (19 euroa/huoneisto)
  • 100 huoneiston taloyhtiössä 1400 euroa/kk (14 euroa/huoneisto)

 

Erillisveloitukset nostavat isännöinnin hintaa kuitenkin keskimäärin 30 % joten todelliset kulut edellämainituissa tapauksissa ovat:

  • 20 huoneiston taloyhtiössä 598 euroa/kk (30 euroa/huoneisto)
  • 40 huoneiston taloyhtiössä 988 euroa/kk (25 euroa/huoneisto)
  • 100 huoneiston taloyhtiössä 1820 euroa/kk (18 euroa/huoneisto)

 

Tutkimus osoittaa että isännöintiyritysten kuukausimaksut ovat lähellä toisiaan mutta se, mitä kuukausimaksulla oikeasti saa, vaihtelee paljon. Koska lisäveloitettavien tehtävien hintahaitari on laaja, voi yksittäisen palveluntarjoajan hinta olla lähes mitä tahansa ja erillisveloitusten osuus myös huomattavasti 30% suurempi. Jos taloyhtiö tilaa isännöintipalvelun odottaen että isännöitsijälle tavanomaisesti kuuluvat rutiinit tulee hoidettua kuukausiveloituksen puitteissa, saattaa yllätys olla melkoinen kun hinta saattaa käytännössä jopa tuplaantua.

 

Vastaus kysymykseen, mitä isännöinti maksaa, on siis 18-30 euroa/huoneisto/kk (Isännöinnin hinnat 2020-tutkimus, Kiinteistöliitto)

Älä vertaa kuukausihintaa vaan sitä mitä sillä saa

Isännöintiyritysten hintavertailussa kuukausimaksujen suoraviivainen vertailu on siis aivan turhaa. Oleellista on se, mitä palveluja taloyhtiö tarvitsee ja miten ja millä hinnalla ne kussakin vertaillussa isännöintiyrityksessä laskutetaan.

 

Vaikka hinta on isännöitsijän valinnassa tärkeä kriteeri, on tosiasia kuitenkin se että mikään ei tule taloyhtiölle niin kalliiksi kuin huono isännöinti. Hinta ei kerro isännöinnin laadusta, isännöitsijän ammattitaidosta tai yhteistyökyvystä mitään. Näin ollen isännöitsijän valintaa ei kannata tehdä pelkän hinnan perusteella, eikä myöskään jättää valintaa pelkän sähköpostilla saadun tarjouskirjeen varaan.

Kaikki taloyhtiön hallinnon rutiinit
Palvelussa kaikki taloyhtiön vuosittaiset rutiinit sujuvat sähköisesti ja kuuluvat perusmaksuun.

Sähköinen asiointipalvelu
Alan käyttäjäystävällisin asiointipalvelu asukkaalle, osakkaalle ja hallitukselle sisältäen taloushallinnon, sähköisen allekirjoittamisen ja hybridikokousten pidon äänestyksineen.

Taloyhtiön kokoukset
Isännöitsijän osallistuminen etänä useampaan kokoukseen vuodessa.

Lakisääteisten dokumenttien päivitys ja sähköinen arkistointi
Korjausohjelma, kunnossapitotarveselvitys, osakeluettelo, pelastussuunnitelma, talousarvio, taloyhtiöstrategia ja muut välttämättömät dokumentit tehdään, päivitetään ja säilytetään sähköisessä järjestelmässä jonne taloyhtiön väellä on aina asianmukaiset käyttöoikeudet.

Tiedottaminen
Kaikkien taloyhtiötä ja asumista koskevien tiedotteiden laadinta ja jakelu sähköisessä palvelussa, sähköpostilla ja tarvittaessa tekstiviestillä.