Taloyhtiön tietopankki

Oppaat, uutiset ja vinkit taloyhtiön elämään

ilmalämpöpumppu asuntoon

Haaveissa ilmalämpöpumppu kesäksi – toimi nyt

Viime kesien lämpöaallot ovat saaneet monet hankkimaan asuntoonsa viilennystä ilmalämpöpumpulla. Suurin buumi saattaa olla ohitse, mutta joka tapauksessa ilmalämpöpumpun hankinnassa kannattaa olla ajoissa liikkeellä. Jos ilmalämpöpumpun haluaa omaan asuntoonsa asennuttaa ennen tulevaa kesää, on hyvä toimia nyt.

Osakkaalla on oikeus asennuttaa huoneistoparvekkeelleen ilmalämpöpumppu, ellei siitä aiheudu taloyhtiölle tai toiselle osakkaalle kohtuutonta haittaa. Taloyhtiö ei voi kategorisesti ilmalämpöpumppujen asentamista kieltää, vaan asennuksen hyötyjä ja haittoja on aina arvioitava tapauskohtaisesti.

– Vaikka osakkaalla on lähtökohtaisesti oikeus asennuttaa ilmalämpöpumppu parvekkeelleen, tulee silti aina muistaa, että ennen asennukseen ryhtymistä pitää tehdä muutostyöilmoitus ja odottaa, että se ehditään käsitellä. Taloyhtiö voi asettaa asennukselle ehtoja, joita osakkaan on noudatettava, painottaa Isännöintiliiton johtava lakiasiantuntija Jenni Valkama.

Moni unohtaa laitteen huollon – ei kannattaisi

Kun ilmalämpöpumppu on asennettu, moni unohtaa sen olemassaolon. Tai pumppua kyllä käytetään säännöllisesti viilentämiseen, mutta sen huoltoa ei muisteta tehdä.

– Ilmalämpöpumppua tulee huoltaa säännöllisesti. Ihan ensimmäiseksi on hyvä tutustua laitteen valmistajan ohjeisiin ja noudattaa niitä. Kun laite on säännöllisesti huollettu, laite toimii niin kuin sen pitää eikä yleensä aiheuta harmia, kertoo Valkama.

– Jos osakas on asennuttanut laitteen, hänen vastuullaan ovat laitteen ylläpitotoimet, kuten esimerkiksi suodattimien ja ulkoyksikön puhdistus. Kuitenkin varsinainen huolto kuuluu aina ammattilaiselle, Valkama painottaa.
Ilmalämpöpumpun kunnon seuranta säännöllisesti on tärkeää myös siksi, että laitteen kondenssivesi voi väärään paikkaan kulkeutuessaan aiheuttaa vaurioita rakenteille.

– Ilmalämpöpumppu voi aiheuttaa kosteusvaurion, jos kondenssivedet eivät poistu suunnitellusti. Kunnossapidon laiminlyönnistä aiheutuvat vauriot ovat osakkaan vastuulla, jos kyseessä on osakkaan muutostyönä asennuttama laite, kertoo Valkama.

Ilmalämpöpumpun omistajan on hyvä muistaa tarkastaa myös ulkoyksikkö ennen viilentämisen aloitusta keväällä. Ulkoyksikkö voi tukkeutua lehdistä, roskista ja jopa yllättävistä asioista.

– Olen kuullut myös tapauksesta, jossa lintu oli tehnyt pesän ulkoyksikön suojakuoreen, joten on hyvä tarkastaa ja huoltaa sisäyksikön lisäksi myös ulkoyksikkö, vinkkaa Valkama.

Artikkeli Haaveissa ilmalämpöpumppu kesäksi – toimi nyt julkaistiin ensimmäisen kerran sivustolla Isännöintiliitto.

Jaa tämä artikkeli

Tietopankki sinun hyväksesi

Ota asuminen ja hallitustyö haltuun

Tasotalon tietopankki on suunniteltu tarjoamaan sinulle ajantasaiset vinkit, uutiset ja asiantuntija-artikkelit olitpa asukas, osakas tai hallituksen jäsen.

Tietopankin avulla tarjoamme sinulle työkalut taloyhtiön hallinnon sujuvoittamiseen ja asumismukavuuden parantamiseen.

Lisää luettavaa

  • All Post
  • Isännöintiliitto
  • Kotitalo-lehti
  • Tasotalo

Asiakaspalvelu

Arkisin klo 9:00 – 16:30
Puh. 029 123 5000
palvelu@tasotalo.fi

Toimistot

Rautatienkatu 20, 15110 LAHTI
Kampinkuja 2, 00100 HELSINKI