Taloyhtiön tietopankki

Oppaat, uutiset ja vinkit taloyhtiön elämään

kameravalvonta taloyhtiössä

Kameravalvonta taloyhtiössä

Taloyhtiöissä turvallisuuden parantaminen on kaikille ensiarvoisen tärkeää, koska jokaisen on koettava oma koti ja asuinympäristö turvalliseksi. Yksi keino lisätä turvallisuutta on ottaa käyttöön tallentava kameravalvonta. Oikein toteutettuna valvontakamerat voivat ennaltaehkäistä ilkivaltaa, varkauksia ja muita häiriöitä, sekä auttaa selvittämään tapahtumia jälkikäteen. Valvontakameroiden käyttöönotto ja niiden sijoittelu on kuitenkin tehtävä huolellisesti, jotta asukkaiden oikeus yksityisyyteen ja kotirauhaan säilyy.

Kameravalvonnan suunnittelu ja asennus: huomioitavia asioita

Valvontakameroiden sijoittamisessa on tärkeää huomioida, että kamerat eivät saa kuvata yksittäisten asukkaiden koteja, parvekkeita tai muita yksityisiä tiloja ilman asianmukaista suostumusta. Kamerat voidaan suunnata ainoastaan taloyhtiön hallinnoimille yleisille alueille, kuten sisäänkäynteihin, pyöräkellareihin, irtaimistovarastoihin, autopaikoille tai piha-alueille.

Yhtiökokouksen päätöksenteko

Kiinteistöliiton tulkinnan mukaan kameravalvonnan asentaminen taloyhtiön hallinnassa oleviin tiloihin, kuten piha-alueelle, kellaritiloihin tai varastoihin, on mahdollista toteuttaa yhtiökokouksen enemmistöpäätöksellä. Tämä tarkoittaa, että valvontakameroiden asentamisesta voidaan päättää demokraattisesti yhtiökokouksessa ilman, että kaikkien osakkaiden suostumus on tarpeen, kunhan kamerat eivät kuvaa yksityisiä tiloja.

Katso Kiinteistöliiton lakiasiantuntijan lyhyt luento kameravalvonnasta.

Rappukäytävien valvonta vaatii erityishuomiota

Rappukäytävät ovat taloyhtiöissä usein haastavia valvottavia, koska niiden tulkitaan kuuluvan yksityisen alueen piiriin. Jos valvontakamera suunnataan rappukäytävään, on oltava erityisen tarkkana asukkaiden yksityisyyden suojaamisessa. Tällaisessa tilanteessa kameran asentamiseen tarvitaan kaikkien kyseisen rapun asukkaiden suostumus. Sama koskee rappukäytävän ulkopuolellekin sijoitettua kameraa, eli ulkokamera ei saa kuvata porraskäytävän ovesta sisään, vaan esimerkiksi sisäänkäyntien kuvaaminen tulee tapahtua ovensuusta pihalle päin.

Tietosuoja ja lainsäädäntö

Valvontakameran käyttöön liittyy myös tietosuoja-asetusten noudattaminen. EU:n yleinen tietosuoja-asetus (GDPR) koskee kaikkia kameravalvontajärjestelmiä, joissa tallennetaan henkilötietoja, kuten video- tai kuva-aineistoa, josta henkilöt voidaan tunnistaa. Tämä tarkoittaa, että taloyhtiön on varmistettava, että kameravalvonnasta tiedotetaan asianmukaisesti asukkaita esimerkiksi kylteillä, ja että tallenteiden käsittely ja säilytys tapahtuvat lainmukaisesti.

Taloyhtiön hallituksen vastuulla on varmistaa, että kameravalvonta toteutetaan sääntöjen mukaisesti ja että yksityisyyden suojaan sekä tietosuoja-asetuksiin liittyvät velvollisuudet täytetään. On tärkeää, että asukkaat tietävät, missä kameroita on ja kuinka tallenteita käytetään, sekä että kameravalvonnan tarkoitus on turvata kaikkien asukkaiden turvallisuus ja viihtyvyys, ei puuttua heidän yksityiselämäänsä.

Kiinteistöliiton ja isännöintiliiton tulkinta on, että kameravalvonnan videomateriaalia ei saa katsoa kuin rikoksen selvittämisessä työskentelevä esitutkintaviranomainen, käytännössä poliisi. Tallenteet eivät siis ole taloyhtiön väen, hallituksen tai isännöitsijän vapaasti katseltavissa, vaan niiden ainoa lainmukainen käyttötarkoitus voi olla rikoksien ratkaiseminen, ja Suomessa rikoksia tutkii poliisi.

Yhteistyö ja avoin keskustelu

Kameravalvonnan käyttöönotto on hyvä prosessi, jossa avoin ja läpinäkyvä viestintä taloyhtiön hallituksen ja asukkaiden välillä on keskeistä. Asukkaiden huolet ja toiveet tulisi kuunnella ja huomioida valvontaratkaisua suunniteltaessa. Näin voidaan varmistaa, että kameravalvonta palvelee sen alkuperäistä tarkoitusta eli taloyhtiön turvallisuuden parantamista, ja samalla kunnioitetaan asukkaiden yksityisyyttä ja oikeuksia.

Kameravalvonta on tehokas työkalu turvallisuuden lisäämiseksi, kun se toteutetaan huolellisesti ja lainsäädäntöä noudattaen. Taloyhtiöiden tulisi aina harkita kameravalvonnan käyttöönottoa osana kokonaisvaltaista turvallisuusstrategiaa, mutta samalla varmistaa, että se ei riko asukkaiden oikeuksia.

Jaa tämä artikkeli

Tietopankki sinun hyväksesi

Ota asuminen ja hallitustyö haltuun

Tasotalon tietopankki on suunniteltu tarjoamaan sinulle ajantasaiset vinkit, uutiset ja asiantuntija-artikkelit olitpa asukas, osakas tai hallituksen jäsen.

Tietopankin avulla tarjoamme sinulle työkalut taloyhtiön hallinnon sujuvoittamiseen ja asumismukavuuden parantamiseen.

Lisää luettavaa

  • All Post
  • Isännöintiliitto
  • Kotitalo-lehti
  • Tasotalo

Asiakaspalvelu

Arkisin klo 9:00 – 16:30
Puh. 029 123 5000
palvelu@tasotalo.fi

Toimistot

Rautatienkatu 20, 15110 LAHTI
Kampinkuja 2, 00100 HELSINKI