Tietopankki

Tietoa ja ohjeita osakkaille, asukkaille ja hallituksille:
Vinkkejä asumiseen ja oppaita päätöksentekoon

Patterin säätäminen – sopiva lämpötila asuntoon

Onko asunnossasi liian kylmä tai kuuma? Aloita ongelman ratkaiseminen tarkistamalla patterien säädöt.

Suositeltava kodin sisälämpötila on 20-22 astetta. Makuuhuoneissa terveellisin lämpötila on 18 astetta, Korkeampi lämpötila laskee vireyttä, tuhlaa energiaa ja kuivattaa liiaksi huoneilmaa.

Oli lämmityspatteri sähköllä toimiva tai vesikiertoinen, lämpötilaa voi säätää termostaatista sopivaksi. Kun talon lämmitysjärjestelmässä kiertää vesi, tietyn lämpöinen vesi tulee patteriventtiilin kautta patterin yläosaan ja poistuu patterin alaosasta paluuventtiilin kautta. Tästä johtuen on normaalia, että patterin alaosa on viileä. Kun vain patterin yläosa on lämmin, toimii patteritermostaatti ja lämmitys oikein.

Pidä huolta, etteivät paksut verhot peitä patteria tai termostaattia. Huonekalut kannattaa sijoittaa riittävän etäälle, jopa puolen metrin päähän patterista. Peitetty termostaatti ei tunnista huoneen lämpötilaa eikä säädä sitä oikeaksi.

Kylmän huoneilman korjaamiseksi on tehtävissä paljon asioita, mutta poistoilmaventtiilin säätöön ei koskaan pidä puuttua. Kylmällä säällä korvausilmaa rajoitetaan ja jos korvausilmaventtiili on käsisäätöinen, se laitetaan talviasentoon.

Patterien säätämisen jälkeen kestää hyvän aikaa ennen kuin säädöt vaikuttavat koko huoneiston alueella. On hyvä odotella vaikutusta siis päivä tai pari. Mikäli nämä ohjeet eivät auta huoneiston lämpötila-asiassa, ota yhteyttä huoltoyhtiöön tai isännöintiin.

Jaa tämä artikkeli
tasotalo

Tasotalon tietopankki tarjoaa kattavan tietopaketin asumiseen liittyvistä aiheista tarjoten ohjeita ja vinkkejä asukkaille, osakkaille ja hallituksen jäsenille.

Samalla saat kattavan kuvan siitä, miten Tasotalon ammattitaitoinen isännöintipalvelu helpottaa arkeasi ja tehostaa taloyhtiön hallintoa.

Lisää artikkeleita

Uusimmat julkaisut

Asiakaspalvelu

Arkisin klo 9:00 – 16:30
Puh. 029 123 5000
palvelu@tasotalo.fi

Toimistot

Rautatienkatu 20, 15110 LAHTI
Kampinkuja 2, 00100 HELSINKI

© 2023 Tasotalo Oy – Tietosuojaseloste