Taloyhtiöiden korjaushankkeita laitettu jäihin taloudellisista syistä ja osakkaiden haluttomuuden takia – piristymistä ei vielä näköpiirissä

taloyhtiön rakennushanke

Korjausvelka on Suomessa todellinen ongelma. Isännöintiliiton tuoreen Talousbarometrin mukaan 38 prosenttia isännöitsijöistä näkee, että heidän hallinnoimissaan taloyhtiöissä on keskimäärin tehty liian vähän korjauksia. Yleisin syy tähän on osakkaiden haluttomuus edistää taloyhtiöiden remontteja.

Talousbarometrin tuloksista käy myös ilmi, että moni isännöitsijä hallinnoi taloyhtiöitä, joissa on lykätty tai peruttu korjaushankkeita taloudellisista syistä edellisen 12 kuukauden aikana. Viidenneksellä isännöitsijöistä vähintään puolet taloyhtiöistä on tällaisia. Ongelma korostuu taantuvilla maantieteellisillä alueilla.

– Tulokset vahvistavat näkemystä siitä, että nopeasti nousseet korot ja kustannukset sekä taloyhtiöiden heikentyneet lainansaantimahdollisuudet etenkin taantuvilla ja väestöään menettävillä alueilla ovat jarruttaneet taloyhtiöiden korjaushankkeita viime vuosina. Lisäksi aineisto osoittaa, että osakkaiden yleinen haluttomuus ryhtyä korjauksiin on vielä hintojakin suurempi syy jättää korjauksia toteuttamatta, toteaa Isännöintiliiton tutkimuspäällikkö Olli Rekonen.

Korkokäänne ja remonttihintojen rauhoittuminen eivät vielä näy

Isännöitsijät ovat skeptisiä taloyhtiöiden korjaamisen piristymisestä. Vain joka viides Isännöintiliiton Talousbarometrin vastaaja arvioi, että korjauksia tullaan tekemään hänen hallinnoimissaan taloyhtiöissä seuraavan 12 kuukauden aikana enemmän verrattuna edelliseen 12 kuukauteen. Vastaavasti viidesosa vastaajista arvioi korjausrakentamisen vähenevän. 55 prosenttia isännöitsijöistä arvioi, että korjausrakentamista tullaan tekemään saman verran.

– Vaikka korot ovat lähteneet laskuun ja korjausurakoiden hintojen voimakas nousu on päättynyt, isännöintiala ei ennusta taloyhtiöiden korjaamisen piristyvän ainakaan seuraavan vuoden aikana, Rekonen kertoo.

Seuraavassa yhtiökokouksessa tuumasta toimeen?

Rakennukset rapistuvat päivä päivältä ja remonttien lykkääminen lisää riskejä. Esimerkiksi liian vanha putkisto tai kulunut vesikatto voi aiheuttaa vesivahinkoja. Iäkkäämmässä rakennuksessa vakuutuskorvausten saaminen tällaisessa tapauksessa voi myös olla kiven alla, jolloin vahingoista aiheutuvat kustannukset jäävät osakkaiden maksettaviksi. Nämä ovat riskejä, jotka osakkaiden pitää tunnistaa ja tehdä päätökset korjaamisesta tai korjaamattomuudesta tietoisesti.

– Isompi taloyhtiön remonttihanke on tyypillisesti pitkä prosessi, joten ensi keväänä tehty korjauspäätös tarkoittaa monessa tapauksessa remontin alkamista käytännössä vasta vuonna 2026. Esimerkiksi putkiremontissa hankesuunnittelun käynnistämisestä remontin varsinaisen toteutusvaiheen käynnistymiseen kestää tyypillisesti yli vuosi. Liika lykkääminen ja tekemättömät, suunnittelemattomat remontit heikentävät kaikki myös taloyhtiön lainoitettavuutta pankin silmissä sekä vaikuttavat huoneistojen arvoon ja kaupattavuuteen asuntomarkkinoilla, Rekonen sanoo.

Isännöintiliiton ensimmäistä kertaa toteutettuun Talousbarometriin vastasi syksyllä 2024 yhteensä 343 isännöintialan ammattilaista, jotka hallinnoivat 8 300 taloyhtiötä. Tutustu tarkemmin barometrin tuloksiin >>

Artikkeli Taloyhtiöiden korjaushankkeita laitettu jäihin taloudellisista syistä ja osakkaiden haluttomuuden takia – piristymistä ei vielä näköpiirissä julkaistiin ensimmäisen kerran sivustolla Isännöintiliitto.

Jaa tämä artikkeli

Asiakaspalvelu

Arkisin klo 9:00 – 16:30
Puh. 029 123 5000
palvelu@tasotalo.fi

Toimistot

Rautatienkatu 20, 15110 LAHTI
Kampinkuja 2, 00100 HELSINKI

© 2024 Tasotalo Oy – Tietosuojaseloste – Evästeseloste