Tietopankki

Tietoa ja ohjeita osakkaille, asukkaille ja hallituksille:
Vinkkejä asumiseen ja oppaita päätöksentekoon

Tuloutus vai rahastointi? Merkitystä lähinnä asuntosijoittajalle

Mitä eroa on tuloutuksella ja rahastoinnilla?

Yhtiökokouksen lähestyessä tuloutuksen ja rahastoinnin väliltä valitseminen saattaa herättää kysymyksiä.

Osakkaat voivat maksaa taloyhtiölainan osuutensa takaisin joko kerralla lainaosuussuorituksena ennalta määrättynä ajankohtana, tai lainaa voi lyhentää kuukausittaista pääomavastiketta maksamalla. Kirjanpidossa on kaksi vaihtoehtoista tapaa käsitellä maksusuoritukset: tuloutus tai rahastointi.

Tulouttaminen tarkoittaa, että taloyhtiön kirjanpidossa pääomavastikkeet merkitään tuotoiksi taloyhtiön tuloslaskelmaan.

Rahastointi tarkoittaa, että pääomavastikkeet kirjataan kirjanpidossa taloyhtiön taseeseen rahastoon.

Osakkaalle, joka asuu huoneistossaan, ei ole tuloutuksen ja rahastoinnin välillä suurta eroa. Kummassakaan tapauksessa hän ei saa verohyvitystä taloyhtiön remonttikustannuksista.

Sijoittajaosakkaan kannalta tuloutuksella ja rahastoinnilla on merkittävä ero. Jos pääomavastikkeet on käsitelty tuloutuksena, hän saa vähentää ne verotuksessa vuokratuloista. Tuloutukseen sisältyy kuitenkin riski, että taloyhtiölle muodostuu verotettavaa tuloa.

Kaikkien taloyhtiön osakkaiden suorituksia on käsiteltävä samalla tavalla. Maksusuoritukset voidaan kuitenkin jakaa esimerkiksi niin, että rahoitus- eli pääomavastikkeet tuloutetaan ja lainaosuussuoritukset rahastoidaan.

Päätös siitä, käytetäänkö taloyhtiön kirjanpidossa tuloutusta vai rahastointia, tehdään yhtiökokouksessa. Lisätietoja aiheesta saat isännöinniltä. Tasotalolla on taloushallinnon ja finanssioikeuden erityisasiantuntemusta.

Jaa tämä artikkeli
tasotalo

Tasotalon tietopankki tarjoaa kattavan tietopaketin asumiseen liittyvistä aiheista tarjoten ohjeita ja vinkkejä asukkaille, osakkaille ja hallituksen jäsenille.

Samalla saat kattavan kuvan siitä, miten Tasotalon ammattitaitoinen isännöintipalvelu helpottaa arkeasi ja tehostaa taloyhtiön hallintoa.

Lisää artikkeleita

Uusimmat julkaisut

Asiakaspalvelu

Arkisin klo 9:00 – 16:30
Puh. 029 123 5000
palvelu@tasotalo.fi

Toimistot

Rautatienkatu 20, 15110 LAHTI
Kampinkuja 2, 00100 HELSINKI

© 2023 Tasotalo Oy – Tietosuojaseloste