Taloyhtiön tietopankki

Oppaat, uutiset ja vinkit taloyhtiön elämään

jätteiden lajittelu

Ohjeita jätteiden lajitteluun taloyhtiöissä heinäkuusta 2023 alkaen

Älä heitä rahaa roskiin! Lajittele jätteesi huolellisesti oikeisiin jäteastioihin.

Sekajäte on jätteistä kalleinta ja tuottaa suurimmat kulut taloyhtiölle.

Jätepisteet on tarkoitettu ainoastaan huoneistossa syntyneitä talousjätteitä varten. Suurikokoisten pakkausten, huonekalujen, remonttijätteiden ja vastaavien poiskuljetuksesta sinun on huolehdittava itse. Jäteyhtiö veloittaa jokaisesta ylimääräisestä jätteestä erikseen.

Isot sekajätemäärät ja ylimääräiset maahan jätetyt jätetavarat voivat lisätä tarvetta nostaa hoitovastikkeita. Älä siis heitä rahaa roskiksiin!

  • Vanhat huonekalut voi toimittaa esimerkiksi lähimpään kierrätyskeskukseen tai tarjota ilmaiseksi netin kierrätysryhmissä.
  • Sähkö- ja elektroniikkaromu ja ongelmajätteet, kuten lääkkeet, paristot, akut ja maalit pitää viedä lähimpään keräyspisteeseen.
  • Käytöstä poistuneelle tekstiilijätteelle on joillakin alueilla jo järjestetty omat keräyspiteensä.

Heinäkuun alusta kaikissa vähintään viiden huoneiston taloyhtiössä tulee olla omat jäteastiat muovipakkauksille, kartongille, paperille, lasille, metallille, sekajätteelle ja biojätteelle. Energiajätteen erilliskeräysvelvoite on päättynyt yli 5 huoneiston kiinteistöillä. Energiajätteen keräys korvautuu jatkossa käytännössä muovipakkausten keräyksellä.

Tarvittaessa taloyhtiössä pitää miettiä, ovatko jäteastiat oikean kokoiset ja niiden tyhjennysvälit sopivat. Uudet jäteastiat saattavat tarvita myös lisätilaa jätepisteessä: laajennetaanko tilaa vai voidaanko tehokkaan lajittelun vuoksi esimerkiksi poistaa yksi sekajäteastioista? Pienien taloyhtiöiden kannattaa hyödyntää jätekimppoja ja organisoida jätteiden lajittelu yhteisiin astioihin. Kysy isännöinniltä lisätietoja!

Jaa tämä artikkeli

Tietopankki sinun hyväksesi

Ota asuminen ja hallitustyö haltuun

Tasotalon tietopankki on suunniteltu tarjoamaan sinulle ajantasaiset vinkit, uutiset ja asiantuntija-artikkelit olitpa asukas, osakas tai hallituksen jäsen.

Tietopankin avulla tarjoamme sinulle työkalut taloyhtiön hallinnon sujuvoittamiseen ja asumismukavuuden parantamiseen.

Lisää luettavaa

  • All Post
  • Isännöintiliitto
  • Kotitalo-lehti
  • Tasotalo

Asiakaspalvelu

Arkisin klo 9:00 – 16:30
Puh. 029 123 5000
palvelu@tasotalo.fi

Toimistot

Rautatienkatu 20, 15110 LAHTI
Kampinkuja 2, 00100 HELSINKI