isännöitsijäntodistus

Mihin tarvitaan isännöitsijäntodistusta? Isännöitsijäntodistuksen tilaaminen, tarkistaminen ja käyttö

Isännöitsijäntodistus on tärkeä lakisääteinen asiakirja jota tarvitaan varsinkin asuntokaupassa. Se kertoo taloyhtiön hallinnosta, kunnosta, tehdyistä ja päätetyistä remonteista ja selkeistä jo puheena olleista korjaussuunnitelmista.

Todistus tilataan isännöintiyritykseltä. Jos yhtiöllä ei ole isännöitsijää, asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtajan tehtävänä on laatia  ja allekirjoittaa todistus. Asiakirjasta veloitetaan kohtuullinen korvaus, josta on sovittu isännöintiyrityksen ja oman taloyhtiön hallituksen kesken. Myös kiinteistönvälittäjä, jonka kanssa on tehty asunnon myynnistä toimeksiantosopimus voi omistajan lisäksi tilata isännöitsijäntodistuksen. Myyntitilanteen ohella isännöitsijäntodistus tarvitaan myös pankille lainaa haettaessa, perunkirjoitusta tehtäessä sekä asuntoa vuokrattaessa.

Asuntokaupan isännöitsijäntodistus ei saa olla kolmea kuukautta vanhempi, joten ostajan löytymisen viivästyessä uusi todistus on hankittava, jotta asiakirjan tiedot ovat ajantasaisia. Kiinteistönvälittäjä ei jaa myytävän kohteen isännöitsijäntodistusta eikä sen liitteitä asuntoesittelyssä automaattisesti myyntiesitteen mukana vaan ne saadaan antaa tietosuojasyistä vain ostotarjousta harkitsevalle. Erityisesti ilman kiinteistönvälittäjää tehtävässä ostotilanteessa on tärkeä varmistaa myyjäosapuolen henkilöllisyys ja varmistua, että  se on yhtenevä isännöitsijäntodistukseen merkityn osakkaan kanssa.

Isännöitsijäntodistuksesta tulee ennen ostotarjousta tarkistaa

  • hoito- ja rahoitusvastikkeen suuruus
  • vesimaksun hinta ja korvauksen määräytymisperuste
  • ko. huoneiston osuus yhtiön lainoista
  • onko yhtiö omalla tai vuokratontilla
  • yhtiössä tehdyt ja tulossa olevat korjaukset
  • asunnossa tehdyt remontit
  • autopaikkatilanne ja hinta
  • vastikerästit
  • mahdollinen lunastuslauseke
  • mahdollinen energiatodistus

Jos isännöitsijäntodistuksen tiedoista tulee kysyttävää, kannattaa tiedustella rohkeasti. Tasotalon ammattitaitoinen henkilökunta on aina valmis auttamaan.

Jaa tämä artikkeli
tasotalo

Tasotalon tietopankki tarjoaa kattavan tietopaketin asumiseen liittyvistä aiheista tarjoten ohjeita ja vinkkejä asukkaille, osakkaille ja hallituksen jäsenille.

Samalla saat kattavan kuvan siitä, miten Tasotalon ammattitaitoinen isännöintipalvelu helpottaa arkeasi ja tehostaa taloyhtiön hallintoa.

Lisää julkaisuja

Taloyhtiön hyvä hallintotapa-opas

31.1.2024

Kevät on taloyhtiössä aktiivista aikaa kun kokoukset lähestyvät ja yhtiökokouksessa valitaan myös uudet hallituksen jäsenet. Kaikkien taloyhtiössä asuvien on syytä…

Miksi taloyhtiön hallitukseen? webinaari

14.12.2023

Kiinteistöliiton lakiasiantuntija Tapio Haltia kertoo hallitustyöskentelystä taloyhtiön hallituksessa ja siitä, miksi taloyhtiön hallitukseen kannattaa lähteä. Webinaarissa esiin tulevat tärkeimmät pointit:…

Asiakaspalvelu

Arkisin klo 9:00 – 16:30
Puh. 029 123 5000
palvelu@tasotalo.fi

Toimistot

Rautatienkatu 20, 15110 LAHTI
Kampinkuja 2, 00100 HELSINKI