Taloyhtiön tietopankki

Oppaat, uutiset ja vinkit taloyhtiön elämään

sammaleen poisto

Sammaleen poisto on ennakoivaa kunnossapitoa

Jonkun mielestä katolla rehottava vihreä sammal on vain luonnollisen kodikasta. Sammaleen kasvusto katolla voi herättää erilaisia mielipiteitä, mutta siitä on tärkeää päästä eroon mahdollisimman pian. Sammal kun heikentää katon kuntoa ja voi aiheuttaa kalliita vahinkoja.

Sammal ja muut eloperäiset kasvustot keräävät kosteutta, mikä hidastaa tiilikaton kuivumista ja heikentää tiilien pintaa. Erityisesti jäkälä voi syödä jopa reikiä huokoisiin tiiliin, ja pakkasilla kosteus tiilissä voi jäätyä, laajentua ja jopa halkaista tiilen. Sammalen poisto katolta auttaa myös estämään räystäskourujen tukkeutumista.

Pienikokoisen omakotitalon katon voi puhdistaa myös itse. Rautakaupoissa myydään kotikäyttöön tarkoitettuja katon puhdistusaineita. Jos käytät kotikäyttöisiä puhdistusaineita, on tärkeää tutustua huolellisesti pakkausmerkintöihin ja valmistetietoihin ennen käyttöä. Mikrobikasvustojen tuhoamiseen tarkoitetut puhdistusaineet sisältävät biosidejä, joten suojalaseja, hengityssuojainta ja suojakäsineitä tulee käyttää turvallisuuden takaamiseksi.

On tärkeää muistaa, että katon puhdistusta ei tule suorittaa painepesurilla. Tiili-, huopa- ja mineriittikatot ovat kaikki huokoisia, ja paineen voimasta pinta voi huokoistua, haljeta tai säröillä. Tämä voi johtaa likaantumiseen, epäpuhtauksien kertymiseen ja veden imeytymiseen rapautuneeseen materiaaliin. Mikrobikasvusto voi myös ilmestyä vahingoittuneelle pinnalle entistä voimakkaammin. 

Ole myös erityisen huolellinen, ettet vahingoita katon pintaa tai riko kattotiiliä sammaleenpoistossa. Huolimaton askel voi herkästi rikkoa tiiliä. Etenkin vähänkään huonokuntoisella tiilikatolla liikuttaessa tulisi aina astua tiilen päähän, ei keskelle.

Sammaleen poisto voi olla vaativa tehtävä

Ennakoiva kunnossapito on tärkeää kiinteistön arvon säilyttämiseksi. Yleensä katon puhdistus suositellaan tehtäväksi noin 4–5 vuoden välein, mutta joissain tapauksissa uusintakäsittely voi riittää jopa 10 vuoden välein. 

Kevät on hyvä ajankohta aloittaa kiinteistön huoltotoimenpiteet, kun lämpötila nousee yli +5 asteen. Yleensä kattojen puhdistus kannattaa aloittaa huhti-toukokuulta ja jatkaa loka-marraskuuhun. Puhdistusta voi jatkaa pitkälle syksyyn, aina yöpakkasiin asti. 

Sammaleen poistoon sopiva sää on kuiva, jotta puhdistusaine pääsee imeytymään ja tuhoamaan kasvuston tehokkaasti. Puhdistusta ei kannata aloittaa märällä säällä tai sateen uhatessa. Katon tulisi olla kuiva vähintään päivän ennen käsittelyä ja muutama tunti sen jälkeen. Parasta on suorittaa puhdistus puolipilvisenä ja sateettomana päivänä. Kuumassa auringonpaisteessa puhdistusaine voi kuivua tai haihtua liian nopeasti, ja katon pinta voi kuumeta liikaa. Tällöin on parempi välttää katon käsittelyä.

On tärkeää huomata, että sammaleen poisto voi olla vaativa tehtävä, erityisesti suurilla tai jyrkillä katoilla. Jos et tunne oloasi mukavaksi tai turvalliseksi suorittamaan katolla tehtävää työtä itse, on suositeltavaa palkata ammattilainen suorittamaan sammaleen poiston puolestasi. Meillä Kourulle.com:lla on tarvittavat välineet, taidot ja kokemus tehtävän suorittamiseen turvallisesti ja tehokkaasti.

Säännöllinen puhdistaminen pidentää katon käyttöikää ja ehkäisee äkillisiä kustannuksia, jotka voivat aiheutua vaurioista. Puhdistuskäsittely kestää yleensä 8–10 tuntia. Erityisesti vanhempien kattojen huokoinen pinta imee suoja-ainetta enemmän, mikä ehkäisee uuden kasvuston syntymistä jopa 4–5 vuoden ajan.


Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran sivustolla www.kourulle.com

Jaa tämä artikkeli

Tietopankki sinun hyväksesi

Ota asuminen ja hallitustyö haltuun

Tasotalon tietopankki on suunniteltu tarjoamaan sinulle ajantasaiset vinkit, uutiset ja asiantuntija-artikkelit olitpa asukas, osakas tai hallituksen jäsen.

Tietopankin avulla tarjoamme sinulle työkalut taloyhtiön hallinnon sujuvoittamiseen ja asumismukavuuden parantamiseen.

Lisää luettavaa

  • All Post
  • Isännöintiliitto
  • Kotitalo-lehti
  • Tasotalo

Asiakaspalvelu

Arkisin klo 9:00 – 16:30
Puh. 029 123 5000
palvelu@tasotalo.fi

Toimistot

Rautatienkatu 20, 15110 LAHTI
Kampinkuja 2, 00100 HELSINKI