Tilinpäätösmateriaalissa vilisee outoja termejä ja asioita. Tässä hyödyllistä selvennystä erilaisiin tilinpäätöskäsitteisiin.
Tilinpäätös
Kertoo, paljonko vastikkeita on kerätty ja mihin taloyhtiön rahat kuluneet. Taloyhtiön tilinpäätös tehdään vuosittain, yleisimmin tilikausi on 1.1. – 31.12.
Toimintakertomus
Avaa tarkemmin tilikauden asioita, esimerkiksi, mihin kerätyt yhtiövastikkeet on käytetty, millaisia lainoja taloyhtiöllä on, miten talousarvio on toteutunut, millaista talouskehitystä on odotettavissa sekä mitä olennaisia tapahtumia, kuten remontteja, taloyhtiössä on ollut tilikauden aikana.
Tuloslaskelma
Tuloslaskelma näyttää, mistä rahat ovat taloyhtiöön tulleet ja mihin ne ovat tilikauden aikana menneet. Taloyhtiöissä pyritään siihen, että alimmalla rivillä näkyvä tilikauden tulos (voitto/tappio) on mahdollisimman lähellä nollaa euroa, jotta taloyhtiö välttyy verojen maksulta.
Tase
Tase kertoo, kuinka paljon taloyhtiöllä on varoja ja velkaa. Tase ei välttämättä kerro rakennusten ja kaluston todellista arvoa. Taloyhtiön kirjanpidollinen arvo voi olla puoli miljoonaa, kun kiinteistön todellinen arvo on moninkertainen.
Vastikelaskelmat
Laskee taloyhtiön kerättyjen vastikkeiden ja kulujen erotuksen. Kaikista vastikkeista, kuten hoito- ja rahoitusvastikelaskelmista, tehdään omat vastikerahoituslaskelmat. Laskelmilla varmistetaan, että kullakin vastikkeella katetaan vain niitä menoja, joihin vastike voidaan käyttää.
Jos vastikerahoituslaskelma osoittaa alijäämää, se tarkoittaa usein, että vastiketta on seuraavana vuonna usemmiten nostettava. On hyvä, jos vastikelaskelma osoittaa ylijäämää, jotta taloyhtiöllä on rahaa myös yllättäviä menoja varten.
Talousarviovertailu
Kertoo, onko tilikausi toteutunut, kuten talousarviossa oli ennakoitu. Poikkeamia esiintyy useimmiten korjaus- ja lämmityskuluissa. Esimerkiksi talven säitä on vaikea ennakoida.
Poistot
Ovat kirjanpidollinen keino, jolla yhtiö voi säädellä verotettavaa tuloaan. Taloyhtiöissä pyritään siihen, että tilikauden tulos (voitto/tappio) on mahdollisimman lähellä nollaa euroa, jotta vältytään verojen maksulta. Poistoja voidaan tehdä esimerkiksi ruohonleikkurista, lumilingosta, väestönsuojan rakentamisesta tai piha-alueiden asfaltoinnista.
Rahastointi
On keino kerätä osakkailta verovapaita maksuja esimerkiksi putkiremontin lainan maksua varten. Kerätyt varat rahastoidaan ja käytetään myöhemmin lainan lyhentämiseen. Esimerkiksi lainanlyhennysrahasto.
Asuintalovaraus
Antaa mahdollisuuden kerätä osakkailta verovapaata rahaa, jota käytetään myöhemmin esimerkiksi korjaushankkeisiin.