Taloyhtiön tietopankki

Oppaat, uutiset ja vinkit taloyhtiön elämään

Tilinpäätöstermit tutuksi – pieni sanasto yhtiökokoukseen

Tilinpäätösmateriaalissa vilisee outoja termejä ja asioita. Tässä hyödyllistä selvennystä erilaisiin tilinpäätöskäsitteisiin.

Tilinpäätös

Kertoo, paljonko vastikkeita on kerätty ja mihin taloyhtiön rahat kuluneet. Taloyhtiön tilinpäätös tehdään vuosittain, yleisimmin tilikausi on 1.1. – 31.12.

Toimintakertomus

Avaa tarkemmin tilikauden asioita, esimerkiksi, mihin kerätyt yhtiövastikkeet on käytetty, millaisia lainoja taloyhtiöllä on, miten talousarvio on toteutunut, millaista talouskehitystä on odotettavissa sekä mitä olennaisia tapahtumia, kuten remontteja, taloyhtiössä on ollut tilikauden aikana.

Tuloslaskelma

Tuloslaskelma näyttää, mistä rahat ovat taloyhtiöön tulleet ja mihin ne ovat tilikauden aikana menneet. Taloyhtiöissä pyritään siihen, että alimmalla rivillä näkyvä tilikauden tulos (voitto/tappio) on mahdollisimman lähellä nollaa euroa, jotta taloyhtiö välttyy verojen maksulta.


Tase

Tase kertoo, kuinka paljon taloyhtiöllä on varoja ja velkaa. Tase ei välttämättä kerro rakennusten ja kaluston todellista arvoa. Taloyhtiön kirjanpidollinen arvo voi olla puoli miljoonaa, kun kiinteistön todellinen arvo on moninkertainen.


Vastikelaskelmat

Laskee taloyhtiön kerättyjen vastikkeiden ja kulujen erotuksen. Kaikista vastikkeista, kuten hoito- ja rahoitusvastikelaskelmista, tehdään omat vastikerahoituslaskelmat. Laskelmilla varmistetaan, että kullakin vastikkeella katetaan vain niitä menoja, joihin vastike voidaan käyttää.

Jos vastikerahoituslaskelma osoittaa alijäämää, se tarkoittaa usein, että vastiketta on seuraavana vuonna usemmiten nostettava. On hyvä, jos vastikelaskelma osoittaa ylijäämää, jotta taloyhtiöllä on rahaa myös yllättäviä menoja varten.


Talousarviovertailu

Kertoo, onko tilikausi toteutunut, kuten talousarviossa oli ennakoitu. Poikkeamia esiintyy useimmiten korjaus- ja lämmityskuluissa. Esimerkiksi talven säitä on vaikea ennakoida.


Poistot

Ovat kirjanpidollinen keino, jolla yhtiö voi säädellä verotettavaa tuloaan. Taloyhtiöissä pyritään siihen, että tilikauden tulos (voitto/tappio) on mahdollisimman lähellä nollaa euroa, jotta vältytään verojen maksulta. Poistoja voidaan tehdä esimerkiksi ruohonleikkurista, lumilingosta, väestönsuojan rakentamisesta tai piha-alueiden asfaltoinnista.


Rahastointi

On keino kerätä osakkailta verovapaita maksuja esimerkiksi putkiremontin lainan maksua varten. Kerätyt varat rahastoidaan ja käytetään myöhemmin lainan lyhentämiseen. Esimerkiksi lainanlyhennysrahasto.


Asuintalovaraus

Antaa mahdollisuuden kerätä osakkailta verovapaata rahaa, jota käytetään myöhemmin esimerkiksi korjaushankkeisiin.

Jaa tämä artikkeli

Tietopankki sinun hyväksesi

Ota asuminen ja hallitustyö haltuun

Tasotalon tietopankki on suunniteltu tarjoamaan sinulle ajantasaiset vinkit, uutiset ja asiantuntija-artikkelit olitpa asukas, osakas tai hallituksen jäsen.

Tietopankin avulla tarjoamme sinulle työkalut taloyhtiön hallinnon sujuvoittamiseen ja asumismukavuuden parantamiseen.

Lisää luettavaa

  • All Post
  • Isännöintiliitto
  • Kotitalo-lehti
  • Tasotalo

Asiakaspalvelu

Arkisin klo 9:00 – 16:30
Puh. 029 123 5000
palvelu@tasotalo.fi

Toimistot

Rautatienkatu 20, 15110 LAHTI
Kampinkuja 2, 00100 HELSINKI