Tupakointikielto taloyhtiössä

Nämä seikat on hyvä tietää tupakointikiellon hakemisesta.

Tupakkalaki on puhututtanut taloyhtiössä. Erilaiset tupakointiin liittyvät ongelmatilanteet kannattaa ratkaista ensisijaisesti keskustelemalla. Toimiva vaihtoehto voi olla myös tupakointipaikan perustaminen taloyhtiön pihalle. Tupakointikiellon hakeminen aiheuttaa taloyhtiölle kustannuksia, joten kannattaa tarkoin harkita viranomaiskieltojen hakemista.

Nämä lähtökohdat on hyvä tietää tupakointikiellon hakemisesta:

  • Laki antaa taloyhtiöille mahdollisuuden hakea tupakointikieltoa huoneistoon kuuluvalle parvekkeelle, huoneiston ulkotilaan ja jopa sisätiloihin.
  • Kiellot määrää kunnan viranomainen taloyhtiön hakemuksen perusteella.
  • Yksittäinen asukas ei voi hakea tupakointikieltoa.
  • Kunta määrää kiellon, jos savu voi kulkeutua rakenteen tai muun olosuhteen takia toiseen huoneistoon, sen parvekkeelle tai ulkotilaan.
  • Tupakointikielto voidaan määrätä myös huoneiston sisälle, jos savun kulkeutumista ei voida ehkäistä rakenteita korjaamalla.

Näin tupakointikieltoa haetaan

Viranomaiskiellon hakemisesta päätetään yhtiökokouksen enemmistöpäätöksellä (yli 50 % annetuista äänistä kannattaa hakemista).

Tupakointikiellon hakeminen voi tulla yhtiökokouksen päätettäväksi kolmella tavalla:
1. Taloyhtiön hallitus vie asian yhtiökokoukseen.
2. Osakas tuo asian yhtiökokouksen käsiteltäväksi kirjallisella ilmoituksella isännöitsijälle.
3. 1/10 osakkaista vaatii kirjallisesti ylimääräistä yhtiökokousta kieltoasian käsittelyä varten.


Jos yhtiökokous päättää hakea tupakointikieltoa ja yhtiökokouspäätöksen kolmen kuukauden moiteaika on kulunut umpeen, tehdään hakemus kunnan viranomaiselle. Jos kielto tulee voimaan, valvojana on kunta. Kunta voi asettaa kiellon rikkojalle uhkasakon.

Jaa tämä artikkeli
tasotalo

Tasotalon tietopankki tarjoaa kattavan tietopaketin asumiseen liittyvistä aiheista tarjoten ohjeita ja vinkkejä asukkaille, osakkaille ja hallituksen jäsenille.

Samalla saat kattavan kuvan siitä, miten Tasotalon ammattitaitoinen isännöintipalvelu helpottaa arkeasi ja tehostaa taloyhtiön hallintoa.

Lisää julkaisuja

Autotalliosakas protestoi parvekeremonttia

1.12.2023

Autotalliosakas ei halunnut osallistua huoneistoparvekeremontin kustannuksiin ja vaati yhtiökokouksen tekemän remonttipäätöksen kumoamista. Hovioikeus näki asian toisin. Tapahtumien kulku Taloyhtiön ylimääräisessä…

Asiakaspalvelu

Arkisin klo 9:00 – 16:30
Puh. 029 123 5000
palvelu@tasotalo.fi

Toimistot

Rautatienkatu 20, 15110 LAHTI
Kampinkuja 2, 00100 HELSINKI