Taloyhtiön tietopankki

Oppaat, uutiset ja vinkit taloyhtiön elämään

vastikkeet

Uusissakin taloyhtiöissä pitää varautua vastikenostoihin

Uudiskohteita voidaan markkinoida edullisilla asumismenoilla ja alhaisilla vastikkeilla. Todellisuudessa juuri valmistuneen taloyhtiön maksuvalmius voi olla heikko, koska minkäänlaista puskuria ei ole ehtinyt kertyä. Kun kulut nousevat budjetoidusta tai jos taloussuunnitelmassa ei ole huomioitu kaikkia kuluja, joudutaan vastikkeita nostamaan monissa tapauksissa jopa merkittävästi.

– Haaste on siinä, että uudiskohteen budjetti ei välttämättä ole realistinen, koska se on tehty jo kolmekin vuotta ennen rakennuksen valmistumista. Kuten on huomattu, kulut ja inflaatio voivat nousta todella merkittävästi ja myös yllättää kaikki. Toinen ikävämpi mahdollisuus on se, että asumiskulut on voitu tarkoituksella kirjata niin alas kuin mahdollista, jotta kohde näyttäisi paperilla houkuttelevammalta, sanoo Isännöintiliiton toimitusjohtaja Mia Koro-Kanerva.

Ostajan on hyvä perehtyä ostettavan uudiskohteen talouteen huolella ennen ostopäätöksen tekoa. Taloussuunnitelmasta on hyvä katsoa, minkälaisia kuluja taloyhtiölle on laskettu, mihin perustuen ja milloin laskelma on laadittu.

– ”Helppoa asumista ilman remonttihuolia ja edulliset asumiskustannukset” kuulostaa houkuttelevalta, mutta todellisuus voi olla ihan muuta. Kun uudiskohdetta on myyty tällaisella mielikuvalla edullisista asumismenoista, saattaa ostajalla hämärtyä todellisten kuukausittaisten asumiskulujen määrä seuraavina vuosina. Jos laadittu budjetti ei pidä, on luvassa ikäviä yllätyksiä luovutuskokouksessa ja tulevissa yhtiökokouksissa. Vastikekulut voivat olla todellisuudessa paljon suuremmat kuin mitä laskelmissa on ilmoitettu ja tähän täytyy osakkaiden talouden taipua, toteaa Koro-Kanerva.

Mikäli uudiskohteen budjetti ei vastaa todellisia kuluja, ainoa keino saada talous kuntoon, on nostaa vastikkeet oikealle tasolle. Myös suuremmissa erissä maksettavat kulut kuten kiinteistövero tai vakuutusmaksut voivat aiheuttaa nostopainetta, koska taloyhtiön kassassa ei juuri valmistuneessa kohteessa ole yleensä ylimääräisiä varoja.

– Keskusteluissa on ollut esillä enimmäkseen vanhojen taloyhtiöiden vastikenousut. Ostajan kannattaa kuitenkin varautua myös uudiskohteessa siihen, että yhtiö voi joutua tekemään päätöksen vastikkeen korottamisesta tai ylimääräisten hoitovastikkeiden keräämisestä, sanoo Koro-Kanerva.

Artikkeli Uusissakin taloyhtiöissä pitää varautua vastikenostoihin julkaistiin ensimmäisen kerran sivustolla Isännöintiliitto.

Jaa tämä artikkeli

Tietopankki sinun hyväksesi

Ota asuminen ja hallitustyö haltuun

Tasotalon tietopankki on suunniteltu tarjoamaan sinulle ajantasaiset vinkit, uutiset ja asiantuntija-artikkelit olitpa asukas, osakas tai hallituksen jäsen.

Tietopankin avulla tarjoamme sinulle työkalut taloyhtiön hallinnon sujuvoittamiseen ja asumismukavuuden parantamiseen.

Lisää luettavaa

  • All Post
  • Isännöintiliitto
  • Kotitalo-lehti
  • Tasotalo

Asiakaspalvelu

Arkisin klo 9:00 – 16:30
Puh. 029 123 5000
palvelu@tasotalo.fi

Toimistot

Rautatienkatu 20, 15110 LAHTI
Kampinkuja 2, 00100 HELSINKI