Taloyhtiön tietopankki

Oppaat, uutiset ja vinkit taloyhtiön elämään

WC pönttö vuotaa – vältä turhat vesivuodot ja säästä

Vuotaako asuntosi hana tai suihku? Liriseekö wc-pönttö jatkuvasti vaikka sitä ei olisi juuri vedetty?

Turhia vesivuotoja voi välttää tarkkailemalla hanojen, altaiden ja suihkun kuntoa. Ilmoita aina huoltoyhtiölle, jos asunnon hana, suihku, käsisuihku, putkiliitin tai wc-pönttö vuotaa.

Pienikin vuoto aiheuttaa yhtiölle suuria ylimääräisiä kustannuksia. Esimerkiksi ompelulangan suuruinen vesivuoto voi kuluttaa vettä 36 litraa/vrk ja lyijykynän suuruinen 720 litraa/vrk. Yhden lirisevän wc-pöntön kustannut vedenkulutuksessa voi olla 1000 euroa vuodessa. Asia ei ole siis pikkujuttu vaikka siitä ei aiheutuisikaan suoranaista vesivahinkoa.


Hanat ja altaat:

Osakas vastaa asunnon altaista. Taloyhtiö vastaa perustasoisista hanoista ja hanatiivisteistä, altaiden hajulukoista ja putkistoista. Tunnustele, onko altaan, putkiston tai hanan juureen valunut vettä.

Vesivaurioita voi olla vaikea havaita, jos keittiön allaskaappi on täynnä muovipusseja tai tyhjiä pulloja. Kannattaa siis siivota ja tyhjentää keittiön alakaapit riittävän usein.


Suihku ja käsisuihku:

Osakas vastaa suihkun ja käsisuihkun eli bideen kunnossapidosta. Tarkista, että suihkutanko sekä letkut, suuttimet ja liitokset ovat ehjät. Irronnut letku pitää kiinnittää uudelleen ja rikkoutuneet osat uusia.


Wc-pönttö:

Taloyhtiö vastaa wc-pöntön kunnossapidosta. Tarkkaile, vuotaako wc-pönttö. Vuodon voi huomata esimerkiksi pöntön vedenpinnan noususta tai lattialle valuneesta vuodosta. Myös viemärinhaju voi olla vian merkki. Yleensä syynä on poistoputken kulunut tiiviste.

Huuhteluveden vuodon voi paikantaa asettamalla palan vessapaperia pöntön sisäosan takaseinämälle. Jos se kastuu itsestään on vuoto todellinen ja vettä valuu hukkaan.

Joskus törmää asenteeseen ettei osakkaan tarvitse välittää taloyhtiön huoltovastuulle kuuluvista asioista, koska seuraukset menevät taloyhtiön piikkiin. On hyvä huomata että osakkaat muodostavat taloyhtiön eikä taloyhtiö saa tuloja yleensä mistään muualta kuin osakkailta itseltään hoitovastikkeiden muodossa. 10 huoneiston taloyhtiössä yhden vuotavan vessanpöntön kustannus voi olla pahimmillaan siis 100 euroa per osakas vuosittain. Nämä kustannukset vyöryvät vuokralaisen vuokraan, joten asian pitäisi liikuttaa myös mahdollista vuokralaista.

Pidetään siis kaikki yhdessä huolta taloyhtiön yhteisistä asioista, sillä ne kuuluvat meille kaikille!

Jaa tämä artikkeli

Tietopankki sinun hyväksesi

Ota asuminen ja hallitustyö haltuun

Tasotalon tietopankki on suunniteltu tarjoamaan sinulle ajantasaiset vinkit, uutiset ja asiantuntija-artikkelit olitpa asukas, osakas tai hallituksen jäsen.

Tietopankin avulla tarjoamme sinulle työkalut taloyhtiön hallinnon sujuvoittamiseen ja asumismukavuuden parantamiseen.

Lisää luettavaa

  • All Post
  • Isännöintiliitto
  • Kotitalo-lehti
  • Tasotalo

Asiakaspalvelu

Arkisin klo 9:00 – 16:30
Puh. 029 123 5000
palvelu@tasotalo.fi

Toimistot

Rautatienkatu 20, 15110 LAHTI
Kampinkuja 2, 00100 HELSINKI