Lumityöt ja pihojen liukkaus aiheuttavat monta kysymystä ja riitaakin taloyhtiöissä joka talvi. Erimielisyyksiä syntyy helpoimmin niissä taloyhtiöissä, joissa lumityöt tehdään talkoilla. Vaikka lumityöt hoitaisi käytännössä huoltoyhtiö, kiinteistön omistajalla eli taloyhtiöllä on silti ensisijainen vastuu kiinteistön turvallisuudesta.
Olen harkinnut muuttavani taloyhtiöön, mutta lumityöt huolestuttavat. Kenelle taloyhtiön lumityöt kuuluvat?
Lumityöt kuuluvat taloyhtiölle kiinteistönomistajana. Suurimmassa osassa taloyhtiöitä lumityöt kuuluvat yleensä huoltoyhtiön hommiin, mutta taloyhtiöissä voidaan sopia myös esimerkiksi niin, että osakkaat ovat vastuussa omien pihojensa lumitöiden tekemisestä. Haasteita voi tällöin muodostua, jos osakkaan oman pihan ja talon uloskäyntitien väliin jää toisen osakkaan piha, jossa lumitöitä ei ole tehty asiaan kuuluvalla tavalla. Lopulta vastuu asioiden hoitamisesta ja pihojen turvallisuudesta on aina taloyhtiöllä.
Meidän taloyhtiömme pihalla käy huoltoyhtiön lumenauraaja, mutta hän ei puhdista koskaan parkkiruutuja lumesta. Ystäväni taloyhtiössä huoltoyhtiö puhdistaa parkkiruudut aina silloin, kun ruudussa ei ole autoa. Kenen vastuulla parkkiruutujen putsaaminen lumelta on, vai onko se aina osakkaan tehtävä itse?
Se, kuuluvatko parkkipaikat lumenauraajalle, riippuu taloyhtiön ja huoltoyhtiön välisestä sopimuksesta. Yleensä parkkiruutujen auraus ei kuulu huoltoyhtiölle ainakaan silloin, jos paikat ovat osakkaiden omistuksessa. Myös autopaikan vuokrasopimuksessa tai taloyhtiön autopaikkasäännöissä on voitu osoittaa lumenluontivastuu paikan käyttäjälle. Joskus auraaja voi ohimennen aurata tyhjän paikan, vaikkei se kuuluisikaan sopimukseen. Oman taloyhtiön tilanteen voi tarkistaa isännöitsijältä, huoltoyhtiöltä tai taloyhtiön hallitukselta.
Kenen vastuulla taloyhtiön pihan hiekoittaminen on? Jos en ole hiekoitusmäärään tai nopeuteen tyytyväinen, voinko ostaa itse hiekkaa ja laskuttaa siitä taloyhtiötä?
Taloyhtiö vastaa kiinteistönomistajana kiinteistön turvallisuudesta eli myös pihan hiekoituksesta. Osakas ei ole oikeutettu automaattisesti saamaan ostamastaan hiekasta ja tekemästään hiekoituksesta korvausta taloyhtiöltä. Ensisijaisesti pitää olla yhteydessä huoltoyhtiöön, isännöitsijään tai hallitukseen havaituista puutteista hiekoituksessa. Jos hiekoitustilanne huolestuttaa, voi taloyhtiössä ehdottaa yhteistä hiekka-arkkua pihalle, josta kuka tahansa voi hiekoittaa pihaa tarvittaessa.
Kuka on vastuussa, jos liukastun ja loukkaan itseni taloyhtiön pihalla?
Taloyhtiö, joka on järjestänyt hiekoituksen hoitamisen säännöllisesti ja pihan olosuhteisiin nähden asianmukaisesti, ei ole lähtökohtaisesti vastuussa liukastumisista. Kiinteistönomistaja voi joutua vastuuseen, jos hiekoitus on laiminlyöty. Taloyhtiön vakuutus korvaa pihalla tapahtuneita liukastumisia niissä tapauksissa, joissa taloyhtiö on vastuussa vahingosta. Tavallisesti vastuu jää liukastujalle itselleen, jos pihan hiekoitus on hoidettu asianmukaisesti. Jokaisella kulkijalla on vastuu kelinmukaisesta pukeutumisesta, kuten kengistä, joiden pohjat sopivat talviolosuhteisiin.
Kysymyksiin vastasi Isännöintiliiton lakiasiantuntija Sara Rintamo.
Lakipulma: Miksi huoltoyhtiö puhdistaa lumet taloyhtiön pihalta mutta ei parkkiruuduista? artikkeli julkaistiin alunperin sivutolla Kotitalo.