ammattijärjestelijä

Paula kyllästyi tavarakaaokseen – koti muuttui ammattijärjestäjän avulla

Kaikki sai alkunsa pullistelevasta ullakkokomerosta. Paula Leppäsestä tuntui, että se oli yksi tavarakaaos, eikä sieltä koskaan löytänyt tarvitsemaansa.

Ajatus ammattijärjestäjän kutsumisesta paikalle oli ehtinyt itää jo jonkin aikaa, kun hän viimein otti yhteyttä Jenny Poikelaan.

– Kannatti! Koti on muuttunut parissa vuodessa täysin, Leppänen innostuu.

Leppäsen koti on 40 neliön kaksio idyllisessä puukerrostalossa lähellä Oulun keskustaa. Leppänen on asunut siinä kohta parikymmentä vuotta.

Kun Poikela saapui paikalle, naiset eivät suinkaan käyneet ensiksi ullakkokomeron kimppuun, vaan aloittivat keittiöstä.

– Yleensä ehdotan asiakkaalle, että aloitetaan sellaisesta tilasta, jonka muutos helpottaa heti arkea.

Päätös oli oikea. Keittiön jälkeen siirryttiin eteiseen ja olohuoneeseen, ja jossain vaiheessa raivattiin se ullakkokin – sekä valokuvat ja muistoesineet, ne kaikkein tunnepitoisimmat. Järjestämistyötä on tehty jo parin vuoden ajan, ja nyt on vuorossa makuuhuone.

Omalle tavaralle sokeutuu

Leppänen sanoo olevansa järjestyksen rakastaja.

– Tavaraa on vain päässyt vuosien saatossa kertymään liikaa. Jennyn mukana oleminen on ollut hyvä kannustin. Yksin on vaikeaa aloittaa isoa järjestämisrupeamaa, enkä olisi itse hoksannut kaikkia niitä pieniä vinkkejä, joita olen saanut. Omalle tavaralle myös sokeutuu. Jenny osaa kysyä oikeat kysymykset.

Poikela on myös sisustaja, ja makuuhuoneen muutoksesta onkin tulossa pelkkää järjestämistä kokonaisvaltaisempi. Puutalossa äänet kuuluvat rakenteiden läpi helposti, joten naiset lähtivät yhdessä miettimään ratkaisua myös tähän ongelmaan.

– Päädyimme lautalattian peittävään kokolattiamattoon ja melkein koko seinän levyiseen kaapistoon, joka blokkaa hyvin ääniä naapurista. Erityisesti mattoon olen ollut todella tyytyväinen. Se on suorastaan ylellinen, Leppänen esittelee.

Uudet kaapistot takaavat runsaan säilytystilan, mutta tavaraa on silti aikomus karsia rankasti.

– Työskentely tavaran kanssa on saanut minut muuttamaan ajattelutapaani ja ostokäyttäytymistäni. Nykyään olen paljon harkitsevampi ostaja ja nautin siitä, että säilytystiloissa on väljyyttä, Leppänen sanoo.

Juhlapuvusto saa kyytiä

Kaapien järjestäminen alkaa niiden tyhjentämisestä.

– Kun kaikki trikoopaidat ja vaikkapa lakanat ovat samassa paikassa, on helppo nähdä konkreettisesti, paljonko niitä oikein onkaan. Karsimista on silloin helpompaa tehdä, Poikela perustelee.

Ei ole myöskään samantekevää, mihin kaappiin tavaraa aletaan pinoamaan. Poikela ehdottaa Leppäselle, että käyttövaatteet laitetaan ovea lähinnä olevaan kaappiin, kun taas harvemmin käytettävät pyyhkeet ja liinavaatteet nurkkaan rivistön perälle.

– Näin tavaran sijoittelu tukee arjen toimintoja.

Tarpeettomat lajitellaan: kierrätykseen, tekstiilikeräykseen, roskiin, muualle asuntoon. Kaikille merkataan maalarinteipillä valmiit kassit.

Naiset päätyvät jakamaan Leppäsen vaatteet arkivaatteisiin ja juhlavampiin. Etenkin juhlapuvusto saa nyt kyytiä.

– Pois, pois! Tämä on kiva mekko, mutta ei tule pidettyä. Viedään kierrätykseen, niin joku saa tästä mekon itselleen, Leppänen miettii.

Poikelan työntekoa rytmittävä Pomodoro-sovellus piippaa. 25 minuuttia on kulunut, ja on aika pitää pieni tauko.

– Järjestäminen vie helposti flow-tilaan, eikä välttämättä muista juoda eikä syödä. Tämä on tapani huolehtia siitä, ettei asiakas väsytä itseään, Poikela sanoo.

Tavaroille uusia käyttötarkoituksia

Poikela haluaa olla ekologisuuden sanansaattaja ja korostaa, että järjestäminen lähtee aina siitä, että kaikki tarvittava, kuten erilaiset säilyttimet, löytyvät kyllä kotoa.

– Voi olla, että jossain vaiheessa täytyy tehdä hankintoja, mutta järjestämistä ei tulisi aloittaa lähtemällä ostoksille. Pyritään keksimään olemassa oleville tavaroille uusia käyttötarkoituksia, Poikela ideoi.

Nytkin vieraspeitto löytää tiensä ylimääräiseen tyynypussiin ja urheiluvälineet muovilaatikkoon, jossa olevat vyöt päätyvät kierrätykseen. Jäljelle jääneet vyöt ripustetaan S-koukkuihin. Poikela myös haastaa Leppästä arvioimaan, montako vierastyynyä hän todella tarvitsee.

– Asiakas tekee silti aina päätökset. Hän on oman elämänsä asiantuntija. En koskaan sano, että ”näitä on kyllä ihan liikaa, nyt vähennetään”.

Leppänen ajattelee, että ammattijärjestäjän palkkaaminen on omaan hyvinvointiin panostamista ihan niin kuin personal trainerinkin palkkaaminen.

– Tavaran karsiminen on ollut helpottavaa. Enää en aio täyttää kotiani tavaralla ja olen kriittinen sen suhteen, tarvitsenko oikeasti jotain vaatetta tai esinettä.

Ammattijärjestäjä Jenny Poikelan vinkit järjestämiseen

  • Aloita tilasta, jolla on arjen kannalta eniten merkitystä, kuten vaikkapa eteisestä.
  • Sijoita tavarat arkea ajatellen. Muista myös unelmat: jos käsityöt jäävät tekemättä siksi, että ne ovat kaapissa perimmäisenä, muuta järjestystä.
  • Kerrostaloasunnossa kausivaatteet joutuu usein säilyttämään ripotellen. Osa voi olla vintillä, osa vaikkapa sängynaluslaatikossa tai yläkaapissa.
  • Järjestäminen vaatii aivotyötä ja aikaa. Etene askel kerrallaan.

Artikkeli Paula kyllästyi tavarakaaokseen – koti muuttui ammattijärjestäjän avulla julkaistiin alunperin sivustolla Kotitalo.

Jaa tämä artikkeli
tasotalo

Tasotalon tietopankki tarjoaa kattavan tietopaketin asumiseen liittyvistä aiheista tarjoten ohjeita ja vinkkejä asukkaille, osakkaille ja hallituksen jäsenille.

Samalla saat kattavan kuvan siitä, miten Tasotalon ammattitaitoinen isännöintipalvelu helpottaa arkeasi ja tehostaa taloyhtiön hallintoa.

Lisää julkaisuja

Joulukuusen hävittäminen taloyhtiössä

28.12.2023

Joulukuusen hävittäminen saattaa mietityttää kaupunkikodissa. Asukkaiden kannattaa seurata tiedotusta aiheesta, ja taloyhtiön hallituksen puolestaan huolehtia, että kuusen hävittämisohjeet ovat selkeät…

Asiakaspalvelu

Arkisin klo 9:00 – 16:30
Puh. 029 123 5000
palvelu@tasotalo.fi

Toimistot

Rautatienkatu 20, 15110 LAHTI
Kampinkuja 2, 00100 HELSINKI