Taloyhtiön tietopankki

Oppaat, uutiset ja vinkit taloyhtiön elämään

taloyhtiön pyykkitupa

Pyykkituvassa voi harjoittaa mielen tyyneyttä

Äidilläni oli tapana varata taloyhtiön pyykkitupa koko päiväksi. Hän pesi samana päivänä kaikki pyykit ja ripusti ne joko ulos tai kuivaushuoneeseen kuivumaan.

Päivän rituaaleista viimeinen oli puhtaiden lakanoiden petaaminen sänkyyn. Se oli kuin pieni juhla. Edelleen koen lakanoiden vaihtamisen kivana arjen ilona.

Ystäväni viettää vuorotellen kolmen poikansa kanssa laatuaikaa pyykkituvassa. Hän ottaa pyykkipäivinä mukaansa aina yhden pojan kerrallaan ja juttelee tämän kanssa syvällisiä pyykkihuollon lomassa. Vaikka kotoa löytyy kodinhoitohuone, hän pesee pyykit mieluiten pyykkituvassa. Se on selkeää ja helppoa, eikä kotona tarvitse kuunnella koneiden rumpsutusta.

Yhteiselo taloyhtiön pyykkituvassa ei ole aina auvoista. Edellinen pyykkääjä on saattanut unohtaa pyykkinsä naruille kuivumaan tai jättänyt ne märkinä pesukoneeseen. Ennen kuin ärsyyntyy tästä, asiaa voi miettiä hetken hänen näkökulmastaan.

Ehkä pyykit unohtuivat, se on aika inhimillistä. Tai kenties päiväkodista soitettiin ja kerrottiin lapsen sairastuneen äkillisesti. Ehkä etätyöntekijä jumittui hankalaan palaveriin. Koskaan ei voi tietää, mitä on tapahtunut.

On myös naapureita, joiden pyykit “unohtuvat” aina, eikä nätisti sanominen auta. Silloinkin voi valita, miten siihen suhtautuu: nostaako pyykit kasaan odottamaan vai ärsyyntyykö? Ehkä naapurin typerä käytös on mahdollisuus harjoittaa mielen tyyneyttä?

Kulttuurierot kohtaavat pyykkituvassa. Eräässä taloyhtiössä kantasuomalainen asukas oli vetänyt kalenterista yli naapureidensa pyhäpäiviksi tekemät varaukset ja kirjoittanut niiden paikalle “suomalainen joulu”, “suomalainen pääsiäinen” ja “suomalainen pyhäpäivä”.

Asukkaiden kannattaa keskustella yhdessä siitä, millaisia pelisääntöjä pyykkitupaan tarvitaan. Esimerkiksi kaikissa taloyhtiöissä ei ole sovittu siitä, kuinka usein koneet puhdistetaan ja kuka sen tekee. Roskakoritkin saattavat puuttua pyykkituvasta kokonaan, vaikka kuivausrummun nukkasihti pitää tyhjentää jokaisen käyttökerran jälkeen.

Sääntöjä on hyvä välillä tarkistaa ja miettiä, onko niillä oikeasti merkitystä. Esimerkiksi, jos pyykkituvan äänet eivät kanna asuntoihin, voi pohtia, onko väliä, pyykätäänkö siellä arkena vai pyhänä. Pelisäännöistä ja koneiden käyttöohjeista kannattaa kertoa myös muilla kuin suomen kielellä.

Artikkeli Pyykkituvassa voi harjoittaa mielen tyyneyttä julkaistiin alunperin sivustolla Kotitalo.

Muista aina noudattaa taloyhtiön pyykkituvan omia sääntöjä ja ota yhteyttä isännöintiin jos huomaat niissä jonkin epäkohdan. Tasotalolla otamme aina asukkaiden kehitysideoita vastaan!

Jaa tämä artikkeli

Tietopankki sinun hyväksesi

Ota asuminen ja hallitustyö haltuun

Tasotalon tietopankki on suunniteltu tarjoamaan sinulle ajantasaiset vinkit, uutiset ja asiantuntija-artikkelit olitpa asukas, osakas tai hallituksen jäsen.

Tietopankin avulla tarjoamme sinulle työkalut taloyhtiön hallinnon sujuvoittamiseen ja asumismukavuuden parantamiseen.

Lisää luettavaa

  • All Post
  • Isännöintiliitto
  • Kotitalo-lehti
  • Tasotalo

Asiakaspalvelu

Arkisin klo 9:00 – 16:30
Puh. 029 123 5000
palvelu@tasotalo.fi

Toimistot

Rautatienkatu 20, 15110 LAHTI
Kampinkuja 2, 00100 HELSINKI