Taloyhtiön tietopankki

Oppaat, uutiset ja vinkit taloyhtiön elämään

taloyhtiön rahojen käyttö

Saako hallituksen puheenjohtaja käyttää taloyhtiön rahoja?

Hallituksen tehtävä on hoitaa taloyhtiön hallintoa ja järjestää rakennusten ja kiinteistönhoito asianmukaisesti.

Asunto-osakeyhtiölain mukaan hallitus tarvitsee yhtiökokouksen päätöksen silloin kun päätetään yhtiön koosta tai asioista, jotka vaikuttavat olennaisesti osakkeenomistajan hallinnassa olevan osakehuoneiston käyttämiseen. Hallituksen päätös tarvitaan myös päätettäessä yhtiövastikkeen suuruudesta tai muista osakkeenomistajan hallinnassa olevien osakehuoneiston käyttämisen kustannuksista, kuten vesimaksuista.

Mitä olennainen käytännössä tarkoittaa? Se tarkoittaa tässä yhteydessä sitä, että olennaisuutta arvioidaan aina taloyhtiökohtaisesti. Se, mikä on tavanomaista toisessa yhtiössä, voi olla epätavanomaista toisessa yhtiössä. Tarkkoja euromääriä ei ole asetettu, mutta talousarvio antaa lähtökohtaiset raamit taloyhtiön varojen käyttöön ja sitä on hyvä käyttää arvioinnissa apuna.

Laissa hallituksen puheenjohtajan erityistehtävä on vastata siitä, että hallitus kokoontuu tarvittaessa. Lisäksi hänen täytyy allekirjoittaa hallituksen kokouksen pöytäkirjat. Puheenjohtajalla ei siis ole erityistä oikeutta käyttää taloyhtiön varoja hallitukselta kysymättä, vaan hän toimii samalla valtuutuksella muunkin hallituksen kanssa.

Artikkeli on julkaistu alunperin nimellä Lakipulma: Miten paljon puheenjohtaja saa käyttää taloyhtiön varoja kysymättä hallituksen mielipidettä? sivustolla Kotitalo.

Yleinen aiheeseen liittyvä jatkokysymys on että saako taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja yksin päättää jostakin. Vastaus on että hallituksen puheenjohtaja ei yksin voi päättää mistään vaan hän toimii yhtenä tasavertaisena hallituksen päättäjänä ja hallituksen päätökset tehdään enemmistöpäätöksinä. Hallituksen puheenjohtajan laajempi toimivalta ilmenee useimmiten vain siinä, että hallituksen äänien mennessä tasan puheenjohtajan ääni ratkaisee.

Jaa tämä artikkeli

Tietopankki sinun hyväksesi

Ota asuminen ja hallitustyö haltuun

Tasotalon tietopankki on suunniteltu tarjoamaan sinulle ajantasaiset vinkit, uutiset ja asiantuntija-artikkelit olitpa asukas, osakas tai hallituksen jäsen.

Tietopankin avulla tarjoamme sinulle työkalut taloyhtiön hallinnon sujuvoittamiseen ja asumismukavuuden parantamiseen.

Lisää luettavaa

  • All Post
  • Isännöintiliitto
  • Kotitalo-lehti
  • Tasotalo

Asiakaspalvelu

Arkisin klo 9:00 – 16:30
Puh. 029 123 5000
palvelu@tasotalo.fi

Toimistot

Rautatienkatu 20, 15110 LAHTI
Kampinkuja 2, 00100 HELSINKI