Taloyhtiön tietopankki

Oppaat, uutiset ja vinkit taloyhtiön elämään

taloyhtiön piha

Saako taloyhtiön pihalle istuttaa kukkia tai perustaa puutarhan?

Valtaosassa taloyhtiöitä yhtiön pihat kuuluvat yhtiön hallintaan. Tällöin lähtökohtana on, että yksittäinen osakas ei voi omin päinsä tehdä istutuksia pihalle. Tämän vuoksi ennen puutarhahommiin ryhtymistä pitää kysyä hallitukselta lupa.

Hallitus voi päättää, tai yhtiökokouksessa voidaan sopia, käytännöistä joilla piha-aluetta saa hyödyntää puutarha- tai kukkaistutuksiin. Esimerkiksi viljelylaatikoissa voidaan sopia olevan kiertävä vuoro tai muu järjestely, jolla voidaan varmistaa, että halukkaat pääsevät hyödyntämään niitä.

Monet taloyhtiöt erottuvat edukseen juuri kukkaistutusten vuoksi. Yleensä istutusten takana on yksittäinen tai yksittäiset asukkaat, jotka ovat hallituksen luvalla päässeet upottamaan puutarhatöihin syyhyävät sormensa multaan. Parasta onkin, jos omasta taloyhtiöstä löytyy innokas puutarhuri, joka hoitaa homman ilman häiriöitä, ja koko talon muut asukkaat pääsevät nauttimaan kauniista lopputuloksesta.

Kysymykseen vastasi Isännöintiliiton lakiasiantuntija Sara Rintamo.

Artikkeli on julkaistu alunperin nimellä Lakipulma: Saako taloyhtiön pihalle istuttaa kukkia tai perustaa puutarhan? sivustolla Kotitalo.

Tasotalolta muistutetaan että useimmat rivitalojenkin huoneistopihoista kuuluvat taloyhtiön hallintaan eivätkä siis ole huoneiston omistajan “omia” pihoja vaikka näin voisi helposti ajatella. Näin ollen varsinkin suurempien istutuksien kuten puiden ja pensaiden tekeminen ja myös niiden poistaminen edellyttää hallituksen lupaa. Jos mikä tahansa asumisessa mietityttää niin ota rohkeasti yhteyttä Tasotalon asiakaspalveluun, me olemme täällä sitä varten!

Jaa tämä artikkeli

Tietopankki sinun hyväksesi

Ota asuminen ja hallitustyö haltuun

Tasotalon tietopankki on suunniteltu tarjoamaan sinulle ajantasaiset vinkit, uutiset ja asiantuntija-artikkelit olitpa asukas, osakas tai hallituksen jäsen.

Tietopankin avulla tarjoamme sinulle työkalut taloyhtiön hallinnon sujuvoittamiseen ja asumismukavuuden parantamiseen.

Lisää luettavaa

  • All Post
  • Isännöintiliitto
  • Kotitalo-lehti
  • Tasotalo

Asiakaspalvelu

Arkisin klo 9:00 – 16:30
Puh. 029 123 5000
palvelu@tasotalo.fi

Toimistot

Rautatienkatu 20, 15110 LAHTI
Kampinkuja 2, 00100 HELSINKI