Taloyhtiön tietopankki

Oppaat, uutiset ja vinkit taloyhtiön elämään

säästäminen taloyhtiössä

Taloyhtiön fiksuimmat käytännölliset talousteot on selvitetty

Fiksuinta, mitä taloyhtiö voi oman taloutensa eteen tehdä, on ennakoida ja huolehtia remonteista sekä korjauksista hallitusti. Näin totesi liki puolet 166:sta Kotitalon kyselyyn vastanneesta henkilöstä.

– Saneeraukset on hyvä suunnitella pitkällä tähtäimellä, jotta talous kestää ja asukkaille ei tule tarpeetonta häiriötä Marika Ristonmaa totesi.

Nimerkki Forsellen on samoilla linjoilla:

– Esimerkiksi putkiremontti tulee halvemmaksi kuin se, että jokaisessa asunnossa korjataan erikseen vesivahinkoja poksahtaneiden putkien vuoksi.

Kyselyyn vastanneet lähettivät taloyhtiöiden hallituksille terveisiä: olkaa mieluummin yksi askel edellä kuin kaksi jäljessä. Huolehtikaa ajoissa remonteista, huolloista, korjauksista ja ylläpidosta. Vastaajista 12 uskoo, että siihen pääsee aktiivisella, osaavalla ja asukkaita kuuntelevalla hallituksella.

Neljä vastaajaa kehaisi hallituksen päätöstä kerätä vastikkeilla vararahastoa yllätysmenojen kattamiseksi.

– Fiksuin talousteko on puskurirahan kerääminen yllätysten varalta, Aila Ruonansuu vahvistaa.

Vararahastoa kannattaa myös Anita Isosomppi, joka muistutti 11 muun vastaajan tavoin, että kilpailutus erilaisissa hankkeissa ja remonteissa on yksi tärkeimmistä keinoista saada taloyhtiölle säästöjä.

– Ennakointi, kilpailutus, vararahasto ja osaava sekä luotettava isännöitsijä, hän listasi taloyhtiön fiksuimmat talousteot.

Asiantuntevan isännöinnin perään kuulutti kaikkiaan viisi vastaajaa.

Lajittelu säästää luonnonvaroja ja rahaa

Ennakoinnin ja tulevaan varautumisen jälkeen toiseksi fiksuimpana taloyhtiön taloustekona pidettiin lajittelua. Vastaajista 19 kertoi taloyhtiön saaneen säästöjä aikaiseksi lajittelemalla jätteet aiempaa tarkemmin. Huolellinen lajittelu säästää luonnonvarojen lisäksi selvää rahaa, sillä se vähentää sekajätteen määrää.

Fiksuina taloustekoina pidettiin myös energiaremontteja, kuten maalämpöön siirtymistä, avoimuutta, yhteistyötaitoja, huoneistokohtaisia vesimittareita ja lämpötilan laskemista asunnoissa.

– 1,5 asteen lämpötilan laskemista ei juurikaan asunnossa huomaa, mutta taloyhtiön taloudessa kyllä, nimimerkki Tyyppi Vorssasta kertoi.

Yksi vastaajista olisi halunnut kääntää kysymyksen päälaelleen.

– Kysyisitte, mikä on tyhmin teko? Olisi fiksua osata avata suunsa yhtiökokouksissa, mutta heitä on liian vähän. Myös hallitustyöskentelyyn kannattaisi perehtyä, nimimerkki Tarjaita totesi.

Taloyhtiön fiksuin talousteko, 5 suosituinta vastausta:

  • Ennakointi ja tulevaan varautuminen esimerkiksi remonteissa ja huolloissa
  • Jätteiden lajittelu
  • Osaava ja asukkaita kuunteleva hallitus
  • Kilpailutus
  • Asiantunteva isännöitsijä

Artikkeli julkaistiin alunperin nimellä “Halvemmaksi se tulee kuin korjata poksahtaneet putket jokaisesta asunnosta” sivustolla Kotitalo.

Jaa tämä artikkeli

Tietopankki sinun hyväksesi

Ota asuminen ja hallitustyö haltuun

Tasotalon tietopankki on suunniteltu tarjoamaan sinulle ajantasaiset vinkit, uutiset ja asiantuntija-artikkelit olitpa asukas, osakas tai hallituksen jäsen.

Tietopankin avulla tarjoamme sinulle työkalut taloyhtiön hallinnon sujuvoittamiseen ja asumismukavuuden parantamiseen.

Lisää luettavaa

  • All Post
  • Isännöintiliitto
  • Kotitalo-lehti
  • Tasotalo

Asiakaspalvelu

Arkisin klo 9:00 – 16:30
Puh. 029 123 5000
palvelu@tasotalo.fi

Toimistot

Rautatienkatu 20, 15110 LAHTI
Kampinkuja 2, 00100 HELSINKI