Taloyhtiön tietopankki

Oppaat, uutiset ja vinkit taloyhtiön elämään

tärpit yhtiökokoukseen

Tärkeimmät tärpit yhtiökokoukseen

Postiluukustasi kolahtaa kutsu taloyhtiösi yhtiökokoukseen kevään aikana, joillakin se kilahtaa sähköpostiin. Kutsun liitteenä on paksu paperinippu. Tässä sinulle tärpit neljästä eri dokumentista, joita kannattaa tarkastella etukäteen ennen kokousta.

Lukaise ensin tilinpäätöksen toimintakertomus, jossa on kerrottu pääasiat taloyhtiöstä ja edellisestä vuodesta.

Ota sitten käteesi numeronippu eli tilinpäätös. Tilinpäätöksessä on runsaasti tietoa: itse tilinpäätösdokumentin lisäksi ainakin talousarviovertailu ja tase. Itse katsoisin luvut talousarviovertailusta eli vertaisin lukuja edelliseen vuoteen. Näin saa selville, ovatko menot nousseet tai onko joissain asioissa saatu säästöjä aikaiseksi. Jos numerot vilisevät silmissäsi, katso ainakin seuraavat asiat:

  • Tuotot eli tulot: Taloyhtiö saa tulonsa pääosin osakkaiden maksamista vastikkeista ja käyttökorvauksista, mahdollisesti myös vuokrista. Nämä tulot on riitettävä taloyhtiön pyörittämiseen eli katettava menot.
  • Menoista korjausten ja huollon sekä hallinnot kulut kiinnostavat yleensä eniten.
  • Tänä päivänä energia-asiat ovat entistä tärkeämpiä. Joten katso myös energiaan liittyvät luvut: lämmityksen, kiinteistösähkön ja vedenkulutuksen kustannukset. Voisiko niistä saada säästöjä?
  • Jos yhtiössäsi on tehty iso urakka, kustannukset näkyvät tilinpäätöksestä.
  • Onko kuluissa jokin asia, joka mietityttää sinua? Joku muukin saattaa ihmetellä samaa asiaa, joten tee palvelus, ja kysy isännöitsijältä kokouksessa.

Kolmas tärkeä tilinpäätöksen dokumentti on vastikerahoituslaskelma. Laskelmista näet vastikkeiden ja kulujen erotuksen. On hyvä, jos vastikelaskelma osoittaa ylijäämää, jotta taloyhtiöllä on rahaa myös yllättäviä menoja varten. Jos laskelma osoittaa alijäämää, se tarkoittaa useimmiten, että vastiketta on seuraavana vuonna nostettava.

Neljännestä paperista, taseesta, näet, kuinka paljon taloyhtiöllä on varoja ja velkaa. Tase ei välttämättä kerro rakennusten ja kaluston todellista arvoa. Taloyhtiön kirjanpidollinen arvo voi olla puoli miljoonaa, kun kiinteistön todellinen arvo on moninkertainen.

Viimeisimpänä mutta ei vähäisimpänä asiana yhtiökokouksessa on uuden hallituksen valinta. Oletko itse kiinnostunut? Ole rohkea. Hallitustyö ei vaadi erityisosaamista, vaan tärkeää on olla kiinnostunut taloyhtiön asioista ja niiden edistämisestä. Tai onko mielessäsi hyvä ehdokas? Keskustele ehdokkuudesta hänen kanssaan. Voit jutella ehdokkaastasi etukäteen myös isännöitsijälle tai nykyiselle puheenjohtajalle.

Artikkeli Tärkeimmät tärpit yhtiökokoukseen julkaistiin alunperin sivustolla Kotitalo.

Jaa tämä artikkeli

Tietopankki sinun hyväksesi

Ota asuminen ja hallitustyö haltuun

Tasotalon tietopankki on suunniteltu tarjoamaan sinulle ajantasaiset vinkit, uutiset ja asiantuntija-artikkelit olitpa asukas, osakas tai hallituksen jäsen.

Tietopankin avulla tarjoamme sinulle työkalut taloyhtiön hallinnon sujuvoittamiseen ja asumismukavuuden parantamiseen.

Lisää luettavaa

  • All Post
  • Isännöintiliitto
  • Kotitalo-lehti
  • Tasotalo

Asiakaspalvelu

Arkisin klo 9:00 – 16:30
Puh. 029 123 5000
palvelu@tasotalo.fi

Toimistot

Rautatienkatu 20, 15110 LAHTI
Kampinkuja 2, 00100 HELSINKI