vuokralainen taloyhtiön hallituksen jäsen

Voiko vuokralainen olla taloyhtiön hallituksen jäsen?

Taloyhtiön hallitukseen päästäkseen ei yleensä tarvitse olla taloyhtiön osakas, vaikka moni niin luulee.

Ainoan poikkeuksen tekevät ne harvat taloyhtiöt, joiden yhtiöjärjestykseen on erikseen kirjattu vaatimus siitä, että hallituksen jäsenen on oltava yhtiön osakas.

Kun vuokralainen pyrkii taloyhtiön hallitukseen, häntä koskevat samat säädökset kuin muitakin hallitusjäseniä. Asunto-osakeyhtiölain mukaan hallituksen jäsenet valitaan yhtiökokouksessa ja jäseniä tulee olla kolmesta viiteen, jollei yhtiöjärjestykseen ole kirjattu muuta. Lisäksi jäsenen on oltava täysi-ikäinen, eikä hän saa olla konkurssissa tai holhouksen alainen. Hallitukseen pyrkivän on myös hyvä olla läsnä yhtiökokouksessa, jossa asiasta päätetään.

Se pitää kuitenkin huomioida, että lain mukaan vain osakkaille on taattu osallistumisoikeus yhtiökokoukseen. Vuokralaisen on siten hyvä varmistaa esimerkiksi vuokranantajaltaan, että hänen osallistumisoikeutensa tulee turvatuksi. Osallistumisoikeus on mahdollista järjestää valtuutuksen tai osakkaan avustajana toimimisen avulla. Kokouksessa jäsenyyttä tavoitteleva vuokralainen esittäytyy ja vastaa osakkailta tuleviin lisäkysymyksiin. Jos ehdokas ei itse pääse yhtiökokoukseen, hänet voi esitellä myös joku osakkaista.

Vuokralaisia voi siten houkutella mukaan hallitustyöhön ja vuokralaiset voivat itsekin ehdottaa itseään jäseniksi hallitukseen.

Myytin mursi asianajaja Tommi Leppänen, Asianajotoimisto Kuhanen, Asikainen & Kanerva Oy.

Tämä artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran nimellä Myytti: Vuokralainen ei voi kuulua hallitukseen sivustolla Kotitalo.

Jaa tämä artikkeli
tasotalo

Tasotalon tietopankki tarjoaa kattavan tietopaketin asumiseen liittyvistä aiheista tarjoten ohjeita ja vinkkejä asukkaille, osakkaille ja hallituksen jäsenille.

Samalla saat kattavan kuvan siitä, miten Tasotalon ammattitaitoinen isännöintipalvelu helpottaa arkeasi ja tehostaa taloyhtiön hallintoa.

Lisää julkaisuja

Taloyhtiön hyvä hallintotapa-opas

31.1.2024

Kevät on taloyhtiössä aktiivista aikaa kun kokoukset lähestyvät ja yhtiökokouksessa valitaan myös uudet hallituksen jäsenet. Kaikkien taloyhtiössä asuvien on syytä…

Miksi taloyhtiön hallitukseen? webinaari

14.12.2023

Kiinteistöliiton lakiasiantuntija Tapio Haltia kertoo hallitustyöskentelystä taloyhtiön hallituksessa ja siitä, miksi taloyhtiön hallitukseen kannattaa lähteä. Webinaarissa esiin tulevat tärkeimmät pointit:…

Asiakaspalvelu

Arkisin klo 9:00 – 16:30
Puh. 029 123 5000
palvelu@tasotalo.fi

Toimistot

Rautatienkatu 20, 15110 LAHTI
Kampinkuja 2, 00100 HELSINKI